1. El mite del camí únic

  En algun moment durant el segle XX, vam començar a ensenyar les matemàtiques com un conjunt de fórmules i procediments que els alumnes havien de memoritzar i ser capaços de reproduir, sovint sense tenir ni idea de què estaven fent.

  Hauríem de promoure la creativitat quan ensenyem matemàtiques, de manera que tothom els pogués trobar el sentit. Qualsevol problema pot ser resolt seguint una varietat de mètodes i estratègies diferents, és a dir, no hi ha una única manera de sumar, per exemple. Cadascú ha d’aprendre a decidir quina estratègia és la millor per resoldre cada problema. Probablement, (i així ho esperem!) els nostres alumnes s’equivocaran i cometran errors que els portaran a revisar el seu plantejament i tornar a començar de zero. El coneixement i aplicació de diversitat d’estratègies i la perseverança ens porten a una millor i més profunda comprensió de les matemàtiques.

  Image result for math creativity

   


  Comparteix
  Deixa comentari

 2. Mites matemàtics: el mite de la bona memòria

  Durant moltes dècades, la memòria ha jugat un paper clau a la classe de matemàtiques. Els estudiants començàvem memoritzant totes les sumes de nombres d’un dígit més un dígit, per a continuació aprendre’s les taules de multiplicar i una pila de fórmules de geometria de memòria. En realitat, no ens calia entendre el concepte de multiplicació per a poder multiplicar o treure un deu en un control de multiplicació. Només havíem de recordar procediments i repetir-los acuradament. Aquells per a qui memoritzar regles i fórmules els era més fàcil eren, normalment, considerats bons en matemàtiques. Tanmateix, cap als darrers anys de secundària molts d’aquests alumnes es topaven amb una paret i no eren capaços de continuar avançant. Els era impossible connectar tota la informació que havien estat emmagatzemant durant anys.

  Avui en dia sabem per sort que tothom ha de manipular, dibuixar i jugar amb els conceptes primer. L’exposició als conceptes acaba portant sempre a una comprensió més profunda i duradora, que alhora facilita el treball de la memòria. La comprensió ha de ser el nostre punt de partida a qualsevol edat i amb qualsevol concepte.

  Image result for math brain


  Comparteix
  Deixa comentari

 3. Mites matemàtics: el mite del geni

  Encetem una sèrie sobre els mites que existeixen sobre les matemàtiques. Cap d’ells és cert, però tots són molts nocius, ja que fan que les matemàtiques a l’escola nos ens agradin, se’ns travessin o fins i tot ens agoixin. Comencem amb el mite del geni.

  La idea de que l’habilitat matemàtica és innata està molt estesa. Molta gent creu que hi ha qui té facilitat per a les matemàtiques perque el seu cervell funciona d’una altra manera. Si et van bé les mates vol dir que ets intel·ligent. Si et costen d’entendre, t’hauràs d’espabilar i capejar-les el millor que puguis, potser fins i tot amb classes de repàs.

  Per sort, diferents investigacions han demostrat que aquesta creència és totalment falsa i molt nociva en el camp de les matemàtiques. No hi ha cap mena de “gen matemàtic” que es passa de pares a fills. De fet, tothom pot aprendre matemàtiques al més alt nivell si se’ls exposa a les experiències adequades. Hi ha molta recerca fet sobre el concepte d’actitud de creixement o actitud d’èxit per Carol Dweck (2008). El seu treball recalca el paper de l’esforç i la confiança en un mateix com a porta d’accés a qualsevol camp, especialment en les matemàtiques.

  Image result for the math genius myth


  Comparteix
  Deixa comentari

 4. Estratègies de suma i resta

  A quart de primària el currículum ens demana que treballem la suma i resta de nombres de quatre dígits i més. Abans de llençar-nos-hi de ple, vam dedicar dues sessions a compilar totes les estratègies preferides pels alumnes: primer per a la suma i després per a la resta. Us podeu imaginar que s’ho van prendre com un repte! Quantes maneres diferents serien capaços de trobar? 

  Vam començar donant un sol problema a tota la classe. Només els vam dir que havien de resoldre el problema de tantes formes diferents com els fos possible.  Com sempre, vam posar al seu abast tot el material manipulable que tenim i els vam encoratjar a fer-lo servir: regletes de base 10fitxes de dos colorsdiscos de valor posicional i rajoles d’àrea.

  Primer vam donar-los un temps per treballar sols per a que cadascú pogués pensar. Al cap d’uns deu minuts els vam demanar que treballesin amb la seva parella matemàtica per compartir idees i també per intentar trobar noves estratègies. Finalment vam demanar que sortissin voluntaris a explicar a tota la classe com havien solucionat el problema. Aquest moment de posada en comú és molt potent, ja que el mestre se situa en un segon pla i són els alumnes qui porten tot el discurs matemàtic, fent-se preguntes i esclarint dubtes entre ells. Segons Danielson (2007), aquest seria un exemple de la màxima eficiència docent.

  Tot i que intentàvem no repetir idees, al cap d’una estona vam veure que algunes de les estratègies eren molt similars i vam decidir ajuntar-les o reestructurar-les. Com podeu veure a les fotos, va sortir molta descomposició, cosa que ens fa molt contents, ja que demostra que els nostres alumnes tenen molta flexibilitat numèrica. Hi va haver algun intent de fer servir l’algorisme tradicional, però els alumnes no van saber explicar per què o com funcionava i al final el vam descartar. 

  L’endemà vam fer el mateix procés amb la resta i el resultat també va ser molt positiu. 

  Aquest va ser un punt de partida molt sòlid per a començar a treballar operacions amb nombres més grans. Els pósters que vam fer continuen penjats a la classe com a referència.

  Aviat farem el mateix amb la multiplicació i la divisió. Ja ho compartirem amb tots vosaltres!

   

  addition-strategiessubtraction-strategies


  Comparteix
  Deixa comentari

 5. Es busca un nombre!

  Els alumnes de 3r de primària han estat treballant la seva flexibilitat numèrica amb el projecte “Es busca un nombre!”.

  Hem posat els alumnes per palrelles i els hem demanat que triessin el seu nombre preferit del 10 al 100. Després, els hem donat poques directrius més. Bàsicament, només els hem dit que havien de pensar en diferents maneres de fer o representar el nombre triat. Algunes parelles han pensat en sentències numèriques utilitzant les quatre operacions, però hi ha hagut qui ha pensat en altrs possibilitats com els nombres romans o els blocs de base 10.

  Finalment, només han hagut de transferir tota la informació al pòster i dibuixar-ho. El toc final ha sigut el paràgraf de la “recompensa”. La idea bàsica que hem compartit ha estat: “Es busca el nombre X, també conegut com a Y i Z. Altres noms que utilitza són A i B.” Cada parella l’ha modificat al seu gust i fins i tot hi ha qui ha afegit un nombre de telèfon per a contactar!

  fullsizerender-2 fullsizerender-3 fullsizerender-4


  Comparteix
  Deixa comentari

 6. Començant el curs a ESO

  Hem distribuït als alumnes en grups de 2 o 3 i se’ls ha donat les cartes de l’1 al 9 d’un mateix pal de la baralla. A l’atzar els alumnes han triat 4 de les 9 cartes. Després de girar-les i veure quin número hi havia representat han fet operacions amb els valors que indicaven fins aconseguir el número 24. Calia utilitzar totes les cartes i respectar en tot moment la prioritat de les operacions.

  Hi ha grups que han aconseguit dues combinacions diferents amb les mateixes cartes!
   
  fullsizerender-6 img_1777

  Comparteix
  Deixa comentari

 7. Com són els matemàtics?

  Volíem parlar amb els alumnes de 4t d’ESO sobre què és necessari per a ser matemàtic. Hem començat parlant d’algunes caractéristiques essencials de les matemàtiques com la creativitat, la flexibilitat, la capacitat de comunicació, l’observació, l’anàlisi…, i a continuació hem dut a terme una dinàmica de grup per veure quins trets característics tenen els matemàtics.

  Aprofitant el material que podem trobar a la pàgina del company Sergi del Moral http://www.sergidelmoral.net/,  hem mostrat als alumnes un conjunt de 17 adjectius. Després d’una primera passada on han vist quants i quins adjectius hi havia, els alumnes han fet una primera tria. Després d’una segona passada els alumnes han hagut de decidir-se per només dos adjectius de la llista.
   
  L’alumnat ha anotat cada un dels dos adjectius escollits a dos post-it diferents i a continuació, de forma individual, han exposat davant dels companys quines paraules han escollit i per què. A continuació han enganxat els post-it a la pissarra de manera que hem acabat, entre tots, construint un gràfic que recull les característiques del nostre grup. El resultat el podem veure a les imatges següents.
   
  img_1774 img_1778

  Comparteix
  Deixa comentari

 8. Començant el curs a 4t de primària

  Una de les primeres activitats que hem fet aquest any amb cicle mitjà i cicle superior ha estat una imatge de punts. Sense donar-los gaire informació, hem dit als alumnes que els ensenyariem una imatge durant molt poc temps i que la seva feina era saber quants punts hi havia sense comptar-los.

   
  A continuació hem projectat aquesta imatge durant tres segons. 
   
  dot-image
   
  En silenci, els alumnes han fet els seus càlculs i ens han fet saber que tenien una resposta tancant la mà en un puny davant seu, amb el polze mirant cap amunt. D’aquesta manera, nosaltres sabem que estan preparats per explicar el procés que han seguit, però sense posar pressió als companys que encara pensen. Quan hem preguntat, tothom ens ha dit que havien vist 6 punts. La màgia ha començat quan els hem demanat COM sabien que n’hi havia 6. Hem tornat a projectar els punts i els alumnes ens han anat explicant com els havien vist. A la imatge inferior es pot veure la recollida que la mestra ha fet de les diferents formes de veure els 6 punts. Fins i tot ells s’han quedat sorpresos!
   
  nt-dot-image
   
  A continuació hem tingut una conversa sobre quina manera era la més correcta. Per descomptat, hem estat d’acord amb que tothom tenia raó ja que tothom havia arribat a la mateixa resposta. Hem parlat sobre el fet que tots veiem les coses de maneres diferents i que és precisament això el que fa les matemàtiques més interessants. Compartir totes aquestes maneres ens ajuda a tots a aprendre més. Compartir només la resposta, no.
   
  Hem extret aquesta idea de http://www.youcubed.org

  Comparteix
  Deixa comentari

 9. Comencem!

  Encetem blog per cel·lebrar el nou curs! Som l’Eva i la Txell, professora i mestra de matemàtiques respectivament. Juntes hem creat +kmates, un projecte d’educació matemàtica per promoure una forma diferent de fer i viure les mates a les nostres escoles. 

  En aquest blog anirem compartint idees que hem posat en pràctica a les nostres aules i a les de les escoles que hem visitat, dubtes i dificultats amb les que ens hem trobat i recursos que hem descobert a les diferents formacions que hem rebut. És la nostra forma d’aportar un granet de sorra més per a promoure la revolució matemàtica que fa falta a les nostres aules. 

  Feliç primer dia a tothom!


  Comparteix
  Deixa comentari